Stidsholt - Idrætsefterskole i Nordjylland
 

Hvordan er det at gå på efterskole? 

Overvejer du at tage et år på efterskole? Der er mange overvejelser i den forbindelse, og du er sikkert nysgerrig på at få svar på spørgsmålet: Hvordan er det at gå på efterskole? Det korte svar er: Det er en oplevelse for livet. Læs mere her på siden om efterskolelivet og gode tips til før, under og efter et efterskoleophold.

 

Efterskoletips – gode råd før, under og efter dit ophold

På mange måder kan du ikke forberede dig på et ophold på en efterskole. Det er er fyldt med overraskelser, nye opdagelser osv., som ikke kan eller skal forberedes. Vi har dog samlet nogle tips til, hvordan du kan forholde dig før, under og efter et efterskoleophold. Det er ikke en facitliste, men nogle gode råd du kan plukke i efter behov:

 

Før du starter på efterskolen

Før du starter på en efterskole, kan du med fordel overveje, hvad der er vigtigt for dig, at en efterskole kan opfylde. Er det afstanden til dine forældre, at skolen har bestemte linjer og fag, at du har hørt godt om skolen fra andre eller noget helt fjerde? Skriv eventuelt ned, hvad det vigtigste er for dig, for så kan du bedre målrette din søgning efter den helt rigtige efterskole.

Vi anbefaler også på det kraftigste, at du besøger en eller flere efterskoler på Efterskolernes dag den sidste søndag i september eller Efterskolernes aften den anden onsdag i januar hvert år. Her holder landets efterskoler åbent hus, hvor du kan få en rundvisning af nuværende elever og stille dem spørgsmål om efterskolen, mærke stemningen og fornemme, om det er et sted for dig. Ofte vil der også blive givet uddybende information om skolens værdier og profil i løbet af dagen, så du også får den mere formelle del på plads. Mange efterskoler holder også løbende åbent hus eller besøgsdage i løbet af året. Læs mere på efterskolernes egne hjemmesider for tidspunkt og tilmelding. Du kan tilmelde sig en rundvisning på Stidsholt Idrætsefterskole her.

Når du har valgt den rette efterskole, skal du og dine forældre typisk udfylde et ansøgningsskema og afholde en optagelsessamtale på skolen, hvor I får forventningsafstemt og mærket af, om der er et match.

 

Når du er på efterskolen

Når du når til første skoledag er det sikkert med en masse sommerfugle i maven og en spændthed over, hvad der mon skal ske, hvem du kommer til at blive venner med, om du har valgt den rigtige linje osv.

Foruden dig selv skal du selvfølgelig også medbringe en del tøj, toiletsager osv., som du skal bruge på skolen, når du starter. Vi har lavet en udførlig pakkeliste til, hvad du skal medbringe på efterskole.

Foruden det praktiske er det altid en fordel at opføre dig pænt og ordentligt over for de andre elever og lærere, og du vil helt sikkert opleve at blive mødt med en positiv energi, hvis du selv udviser venlighed og åbenhed over for andre. Det er også den korteste vej til nye venskaber. Hvis du føler dig genert og har svært ved at springe ud i snakke med de andre, så skal du vide, at der er mange andre, der har det på samme måde. I er i samme båd, og det kan være en hjælp at huske sig selv på det.

Hvordan er det at gå på efterskole

Det er helt frivilligt, hvor meget du engagerer dig i aktiviteter uden for skoletiden, men det er en god idé at deltage i nogle af de fællesaktiviteter, der bliver planlagt. De ryster jer nemlig sammen og kan også åbne op for venskaber, du ikke lige havde set komme.

 

Efter efterskoleopholdet

Mange oplever en tristhed ved at skulle vinke farvel til efterskolelivet og ikke mindst alle de relationer, man danner til de andre på skolen – lærere såvel som elever. Andre glæder sig til at komme hjem i vante rammer. Uanset hvad er det lidt underligt at skulle hjem igen og ikke dele værelse med en eller flere venner og have liv omkring sig hele tiden. Der er ligesom lidt stille derhjemme sammenlignet med hverdagen på efterskolen. Sørg for at tale med nogen om alle de følelser og indtryk, du sidder med – gode som svære.

Mange venskaber, der er startet på efterskole, holder ved for livet. Derfor er det også en god idé at holde kontakten med dine efterskolevenner og sparre med dem om, hvordan de oplever det at vende hjem til hverdagen igen. Det er altid rart at kunne dele sine tanker med nogle, der er i samme situation.

 

Hjemve på efterskole

Nogle oplever en større eller mindre grad af hjemve, når de er på efterskole. Det er helt normalt og sker for de fleste på et eller flere tidspunkter i løbet af deres efterskoleophold. Det kan særligt være vanskeligt i starten, hvor det hele føles nyt, og man lige skal finde sit ståsted i det hele. Mange længes efter det velkendte derhjemme, sine forældre, gamle venner osv., og det kan blive forstærket af, at man føler, at alt er nyt og usikkert. Du kan altid gå til dine lærere, hvis du oplever hjemve på efterskole, og du kan sikkert også også tale med dine forældre eller nogle af de andre elever, du føler dig tryg ved. Det er i alle tilfælde en god idé at være ærlig og åben omkring det. 

Hjemve på efterskole bliver for mange bedre med tiden, og nogle har slet ikke lyst til at komme hjem igen, når først de har fundet sig til rette på efterskolen. Så selvom det kan føles overvældende i starten, bliver det oftest bedre og bedre. 

 

Hvordan får man venner på efterskole?

Noget af det, som mange tænker på forud for et efterskoleophold er, hvordan man får nye venner på efterskole. Det er der desværre ikke noget simpelt svar på, men vores erfaring fortæller os, at det sker helt naturligt. Alle elever på en efterskole har et fælles ønske om at dyrke de gode relationer, og det skaber et rigtig godt fundament for at danne venskaber på kryds og tværs.

Nogle bliver venner med deres roomies, andre finder fællesskab i deres linjefag, mens andre igen bare finder kemien over frokosten. Det er helt og aldeles uforudsigeligt, hvem der danner tætte bånd, men hvis du har et åbent sind og er frisk på at møde nye mennesker – også dem, der ikke minder om dig selv – så har du et rigtig godt udgangspunkt for at få gode venner på efterskolen. Og som skrevet tidligere er der også gode muligheder for, at flere af de venner, du får på efterskole, forbliver dine venner resten af livet. 

Vælg et efterskoleophold på Stidsholt og få oplevelser for livet

På Stidsholt idrætsefterskole tør vi godt garantere, at du får et efterskoleophold, du aldrig vil glemme. Vi har både fokus på det faglige, personlige og sociale, og du vil derfor opleve, at du kommer til at rykke dig på mange forskellige måder. Vi har, som vores navn antyder, selvfølgelig også stort fokus på idræt og den fysiske og mentale sundhed i den forbindelse, så hvis du samtidig gerne vil dygtiggøre dig inden for fodbold, håndbold, fitness eller måske e-sport, samtidig med at du udvikler dig personligt, så er Stidsholt det helt rigtige sted for dig.

 

Har vi vakt din interesse, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 98 46 80 33

eller mail info@stidsholt.dk.

 

Vi ser frem til at høre fra dig! 

Vil du vide mere?

Indtast dit telefonnummer og vi ringer dig op