Stidsholt - Idrætsefterskole i Nordjylland
 

Halv og helårs valgfag

Musik

Har du altid godt kunne tænke dig at spille på et instrument? Nu har du muligheden! I musik er der mulighed for at prøve at lære at spille guitar, klaver, trommer, ukulele og meget mere.  

Er du pianist, guitarist eller kan du bare godt lide at beskæftige dig med musik, så er valgfaget musik noget for dig. I musik skal vi arbejde med forskellige sider af musikken, men vi tager udgangspunkt i netop det du finder spændende.  

Du kommer til at indgå i sammenspil med andre, men du får også muligheden for at øve dig i et bestemt instrument, hvis du gerne vil det.  

På skolen har vi også morgensang mandag og fredag. Her vil det også være muligt for valgfaget at spille med, hvis situationen byder sig for det.  

 

Krea for piger

Har du lyst til at have et pusterum i en travl hverdag fyldt med idræt, er her muligheden for at være kreativ og hygge sammen med dine veninder. Faget tager udgangspunkt i forskellige kreative moduler, men sikkert er det, at der kun er piger på dette hold. 
Faget kan indeholde syning, hækling, strik, maling, papirkunst, arbejde i selvhærdende ler m.m. Det kan også være, at du hjemme har dit eget staffeli og vil fortsætte malerkunsten på efterskolen. Vi kommer også til at lave smykker. 
Du kan altså som elev være med til at sætte retningen på valgfaget. 

 

Volleyball

Verdens bedste efterskole sport!  

Volley er et fantastisk sjovt, hårdt, alsidigt og sammenholdsdyrkende valgfag. Nærmest alle har prøvet volley, men ikke alle har prøvet volley, som den fede sport det i virkeligheden er.

På valgfaget skal vi:
– Lære og øve de grundlæggende slag
– Lave en masse forskellige træningsøvelser
– Lære hvilke forskellige roller der er på banen
– Øve os på kommunikationen og de interne aftaler i spillet
– Spille en masse kamp!
– Og meget mere.. 

Så hvis du har lyst til et valgfag med gang i den og sikret garanti for at udvikle dine egne volleyevner, så vælg volley! Det bliver fedt 

 

Basketball

Velkommen til valgfaget basket. Et fag for dig, som har interesse for basketball. Du behøver ikke have spillet basket før, eller nødvendigvis vide hvem LeBron James, Kevin Durant, Zion Williamson eller Iffe Lundberg er. Du skal bare have lyst til at spille basket.

Selve træningen består af holdtræning, samt individuelle øvelser, som gerne skal lede hen mod en deltagelse i NM/DM for efterskoler.

Træningen er således seriøs, men der vil stadig blive taget hensyn til de enkelte spilleres niveau. I perioden op mod NM, vil der også være mulighed for aftentræning, hvis dette skønnes nødvendigt.

Undervejs i forløbet vil vi forsøge at arrangere træningskampe mod andre efterskoler og/eller nærliggende basketklubber. 

 

 

Gymnasieengelsk

Gymnasieengelsk er et valgfag for de elever, der er vilde med engelsk og gerne vil fordybe sig yderligere i faget. Faget er også velegnet til elever, der gerne vil styrke kompetencerne og turde være mere mundtlige i faget inden en gymnasial uddannelse.  

Udgangspunktet for undervisningen er især at styrke det mundtlige udtryk med et mere flydende og varieret sprog.  

Der arbejdes med et bredt udvalg af kommunikationsøvelser til træning af det spontane sprog og oplæg, hvor der arbejdes med forberedte præsentationer og dilemmaer. 

 

Fagligt løft engelsk

Fagligt løft i engelsk henvender sig til de elever, der har brug for at udvikle deres skriftlige og sproglige kompetencer i faget samt øge deres selvtillid i faget. 

Udgangspunktet er i første omgang at afdække, hvilke områder i faget, eleven har svært ved. Herefter er eleven selv med til at definere de områder i faget, de prioriterer at arbejde med.  

Timerne foregår i en rolig atmosfære på et mindre hold, hvor eleven individuelt er med til at planlægge lektionen. Normalt prioriteres det, at lektier og afleveringer laves først, og en faglærer hjælper eleven med de udfordringer, der dukker op undervejs i arbejdet. Herefter arbejder eleven med sine problemfelter i sproget.  

 

Fagligt løft dansk 

Fagligt løft i dansk henvender sig til de elever, der har brug for at udvikle deres skriftlige og sproglige kompetencer i faget samt øge deres selvtillid i faget. 

Udgangspunktet er i første omgang at afdække, hvilke områder i faget, eleven har svært ved. Herefter er eleven selv med til at definere de områder i faget, de prioriterer at arbejde med.  

Timerne foregår i en rolig atmosfære på et mindre hold, hvor eleven individuelt er med til at planlægge lektionen. Normalt prioriteres det, at lektier og afleveringer laves først, og en faglærer hjælper eleven med de udfordringer, der dukker op undervejs i arbejdet. Herefter arbejder eleven med sine problemfelter i faget.  

 

 

Fagligt løft i matematik 

Vil du gerne have lidt ekstra støtte til matematikken? På matematik LØFT bruger vi tiden til at dykke ned i nogle af de ting, som du synes er en udfordring ved matematik.  

Vi laver grundlæggende træning af færdigheder som plus, minus, gange og dividere.

Vi kigger på specifikke emner, eller formler til nogle af de matematiske emner som er i pensum. Samtidig er LØFT også en rigtig god mulighed for at få lavet og få styr på de lektier, som man ikke nåede i timerne.  

 

Fysik/kemi 

10. klasse fysik/kemi er et helårs valgfag for dig, der fortsat gerne vil udvikle dig fagligt, og som gerne vil vedligeholde fysik/kemi.

 I fysik/kemi vil vi arbejde med følgende seks færdigheds- og vidensmål: stof og stofkredsløb, partikler, bølger og stråling, energiomsætning, jorden og universet samt produktion og teknologi. 

 Der vil i valgfaget være stort fokus på den praktiske del, hvor teorien vil blive en naturlig del af undersøgelserne. Du vil få en yderligere indsigt i fysikkens og kemiens verden, og hvordan den indgår i hverdagens elementer. Der vil være fokus på emner, som du i det daglige kan relatere dig til. 

 

SoMe

SoMe valgfaget er for dig som synes sociale medier som Instagram, Facebook, Tiktok mm. er spændende. 

Vi skal sammen lave content/indhold til skolens sociale medier. Derudover får du en masse viden, som du kan bruge til at promovere dine egne SoMe profiler. 

Lyder det som noget for dig? Så vælg SoMe! 

 

 

Fodboldpsykologi og spilleranalyse 

Valgfaget er for de  fodbolddrenge og -piger, der går ekstra meget op i detaljerne. Det er for dig der ønsker at udvikle nogle af de mere usynlige parametre i rejsen mod at blive så dygtig en fodboldspiller eller måske træner.   

Fodboldpsykologi-delen: Vi kommer til at arbejde med det mentale område, som er vigtigt for elite- og semielite fodboldspillere. Hvad er vores målsætninger og drømme? Hvordan kommer vi derhen? Hvordan kan vi optimere vores performance på og udenfor banen? Hvordan håndterer vi vores frustrationer, følelser og nederlag? Hvordan håndterer man en skadesperiode? Hvordan modtager og bearbejder jeg feedback konstruktivt til gode for min udvikling?   

Spilleranalyse-delen: I løbet af skoleåret filmer vi de fleste af vores fodboldkampe. I dette valgfag kommer den enkelte spiller i centrum, hvor der sættes ekstra tid af til, at vi hver for sig og i fællesskab kan analyse vores egne aktioner og beslutninger ud fra både spillestilsprincipper, positionsprincipper og spidskompetencer. Fodboldtrænerne vil i løbet af året sende individuelle kampklip til spillerne, men spillerne lærer også selv at finde egne kampklip gennem vores VEO-abonnement.    

Udover ovenstående to dele – vil vi også komme ind på læring om søvn, kost og ernæring, mediehåndtering, stress og genopladningsstrategier, mental sundhed, life skills, teamplayer skills, samt andre relevante emner, som eleverne i løbet af året ønsker at arbejde med.   

 

 

 Boldspil

Har du lyst til at spille diverse boldspil med dine efterskolekammerater, så som floorball, futsal, basketball, badminton, håndbold, beachvolley, beachhåndbold, flagfootball og lignende så er dette valgfag noget for dig.

Faget vil primært ære et fysisk valgfag, men der vil være teoretisk gennemgang af spillene eller tilrettelæggelse af opvarmning, øvelser etc. 

 

 

CS:GO

Valgfaget CS:GO er er en social sport, hvor man arbejder sammen om at vinde.

Det er et holdspil. Her på skolen dyrker vi selvfølgelig også den holdånd.

Vi har dygtige trænere der er i stand til at udvikle både dine styrker og svagheder. Ud fra dine evner tilrettelægges din og holdkammeraternes træning, så i sammen og hver for sig vil blive den bedste udgave. 

 Ønsker du at have 2 lektioner om ugen hvor du spiller computer og få endnu bedre CS:GO skills så er valgfaget noget for dig.

På valgfaget har du mulighed for at medbringe din egen computer som også kan bruges i fritiden. 

 

 

Tysk

10. klasse tysk er et helårs valgfag for dig, der fortsat gerne vil udvikle dig fagligt, og som gerne vil vedligeholde tysk.

I undervisningen tænkes der anderledes og kreativt. Der vil være fokus på at lære tysk gennem; bevægelse, spil og leg samt andre kreative arbejdsformer.  

I 10. klasse arbejder du ud fra pensum samt kompetenceområderne: ”Mundlig kommunikation”, ”Skriftlig kommunikation” og ”Kultur og samfund”. Her lærer du at lytte, samtale og præsentere på tysk. Derudover vil der være fokus på læsning, skrivning samt sprogligt fokus. Ydermere vil du få nærmere indsigt i Tyskland – hvordan er kulturforståelsen, kulturmødet, samt hvordan tysk giver dig adgang til verden.  

Alt dette vil du i løbet af skoleåret arbejde med under temaer, som du kan relatere til. Det kan fx være: ”Sport”, ”At være ung”, ”Ferier og rejser” eller ”Livet i skolen”.  

 

Samfundsfag 

I valgfaget samfundsfag fordyber vi os i aktuelle samfundsfaglige problemstillinger. 

I undervisningen er der særligt fokus på, at eleverne kommer til tale. Netop dette skal være med til at udvikle elevernes kompetencer til at indgå i samfundsrelevante diskussioner. 

Gennem debatter i undervisningen vil elevernes nuværende værdier og holdninger blive udfordret med den målsætning, at de skaber en forståelse for andres synspunkter og kan sætte sig i andres sted. 

Valgfaget arbejder med at give eleverne et nuanceret billede af dagens Danmark og den øvrige verden, så de opnår en forståelse for, hvordan Danmark indgår i relation med andre lande og organisationer. 

 

 

F.A.T (Fysiologi, Anatomi og Træningslærer)

F.A.T er faget hvor du lærer om kroppen. F.A.T er et fag hvor al den træning du normalt laver på efterskolen bliver underbygget af teori om hvordan og hvorfor du skal træne og spise som du gør.

Du lærer om hvordan musklerne og knoglerne i kroppen fungerer og du lærer om hvordan du opbygger det perfekte træningsprogram.

Faget er for dig der har lyst til at blive klogere på kroppen og måske har en drøm om at blive, læge, sygeplejerske, fysioterapeut eller lignende. 

 

Spansk

Spansk er et begynderfag hvor du vil lære de allermest basale ting om det spanske sprog.

Valgfaget spansk vil være perfekt for dig der er nysgerrig på sprog og ønsker at kunne kommunikere med mennesker overalt i verden.

I løbet af skoleåret kommer du ikke til at snakke flydende spansk, men du kan helt sikkert tælle til 10 og bestille en Paella på en spansk restaurant.

 

 

Psykologi 

Psykologi er faget for dig, hvis du gerne vil lære mere om, hvordan man analyserer og reflekterer over psykologiske forhold. Du vil lære en masse om, hvordan mennesker sanser, tænker, lærer og udvikler sig.  

Undervisningen vil have en undersøgende tilgang til det at være menneske, og vi vil både arbejde med udgangspunkt i din egen hverdag, men også mere generelt med følgende faglige områder: Socialpsykologi, udviklingspsykologi, kognition, læring, personlighed og identitet.  

 

Vil du vide mere?

Indtast dit telefonnummer og vi ringer dig op